Tuesday, June 22, 2010

..JODOH SAYA..

Saya sampai di pejabat pada tepat jam 8pagi tadi. Hari ini saya pakai baju baru, baju kurung moden kain cotton jepun yang saya tempah khas untuk menemanai sahabat baik saya ke rumah 'bakal2'nya, tapi tak jadi atas sebab2 yang tak dapat saya elakkan..hmm..manusia merancang,Allah juga merancang, maka perancangan Allah adalah yang terlebih baik..alhamdulillah, sahabat saya itu memahami orangnya..dia itu memang teramat baik, bertuah bakal suaminya yang pemalu itu..

Teringat pada sahabat saya Juriah binti Mohamed Din yang saya temui baru2 ini. Dua tahun lepas, saya juga menemani beliau ke rumah bakal suaminya,sekarang anak sulung beliau sudah berusia 3bulan.. dan teringat sudah banyak kali juga saya menjadi pengapit pengantin..asyik kapit orang je, saya ni bila pulak nak berapit ea..keh..keh..keh...

Satu soalan ditanyakan kepada saya: Kamu ini hendak cari pasangan yang bagaimana..? Habis semua orang kamu reject ni apa kena..?

Pertama, saya tidak mereject sesiapa, kerana saya ni bukan seorang QA atau QC jauh sekali Que Haidar. Jadi,saya tidak punya authority untuk mereject sesiapa pun..Saya berkawan dengan semua orang, tapi dalam pada saya berkawan itu,saya juga berhak menapis kawan2 saya tak kiralah dengan mengunakan tapis teh atau tapis santan.. bagi saya, kawan, sahabat, kenalan itu sangat berlainan maknanya..ada yang mengaku sahabat, tapi bila kita dalam kesusahan hanya mampu tolong tengok, yang mengaku kawan, bila kita senang, gelak sama2 tapi bila kita susah, dia gelakkan kita pun ada..yang kenalan, mula2 sanggup berkakakkan kita, tapi dalam masa yang sama tikam kita depan belakang, kiri dan kanan..jadi, apa salah saya menapis kawan, sahabat dan kenalan saya..?tapi, bila saya kenal siapa kawan, siapa lawan, saya dapat pula saudara2 yang sangat menyayangi saya seperti saudara kandung mereka sendiri..sungguh, Alhamdulillah...

Kedua, saya bukan tak mahu berumahtangga, sumpah, demi Allah saya mahu..tapi, tiada yang sudi..bukan saya menolak sunnah, tapi memang belum jodoh saya, nak buat macam mana.."eleh..ko tu single dua hari je..pastu kang da tak single da.." kata seorang sahabat kepada saya..adoi la.macam mana saya nak terangkan tentang perkara jodoh ni..? kalau saya terangkan pun berapa kerat manusia yang paham bahasa saya ...? Saya memang hendakkan Mr H, tapi dia macam malu2 pula, tak jadi la saya nak ngorat, lagipun saya takut kalau dia check ayat hafazan saya yang masih lagi di takuk lama, malu saya bukan pada dia je, tapi pada Allah juga..Mr H da pakai cincin, siapa laa agaknya yang kasi dia cincin itu ea..jeles neh..dulu, saya pernah tanya soalan bangang ni kat Mr H: .." Mr H, kalau saya ngorat Mr H agak2 dapat tak..?" okeh, ada yang terasa nak lempang saya dari jarak jauh? silakannn..saya saja je test market time tuh..nak tahu dia jawab apa..? takleh..takleh..biar la resia...hahahah~ tapi, gentle omong, dia tidak memberi jawapan ya atau tidak..yang pasti senyuman dan janggut nipisnya kelihatan amat comel pada waktu itu..adoiii...

Ketiga, bila orang tu suka kat saya, dan saya tak suka kat dia, maka tiada paksaan yang dibenarkan dalam hal ini, kan? Saya mengambil contoh, kalau Jehan Miskin mem-propose saya, sedangkan saya tidak mencintai beliau, maka adakah dengan tindakan memaksa saya dapat menjayakan hubungan kami? Ingatlah, tiada istana kebahagiaan akan terbina atas paksaan. Saya pun banyak dah try paksa diri terima orang, last2 broke off juga..jadi, yang terbaik, biarkan rasa itu hadir tanpa paksaan ataupun kasihan..tapi, kalau Jehan Miskin nak paksa saya, takpe..saya sudi je...keh..keh..keh..

..Saya memang mahu berumahtangga, saya rasa saya sempurna sebagai wanita dan mampu menjadi isteri dan ibu yang baik, cuma Allah belum lagi mengirimkan seorang suami yang beriman, berilmu agama, beramal soleh dan ikhlas untuk menikahi saya..

p/s: saya menolak sebarang dating sebelum pernikahan, kalau mahu ajak saya dating pastikan saya dibenarkan membawa teman..sekian, harap maklumbalas..

2 comments:

Uruchimaru @ kf said...

semoge dipertemukan dgn seseorg bisa menerima anda seadanye !

Syifa' said...

Uruchimaru@kf: terima kasih, insyaAllah....:)

Post a Comment

 

©2009 -Kerana itu Aku- | by TNB