Monday, October 4, 2010

Legend Of The Fist: The Return of Chen Zhen

Saya seorang peminat filem aksi, dari kecit saya minat Jet Li dan Jackie Chan, Sylvester Stallone, Chuck Norris dll. Terbaru, saya juga turut meminati AbgJehan Miskin, masalahnya, action movie ka beliau? Ah! Itu tak penting, okeh..?!

Filem terakhir yang saya tonton di pawagam adalah The Gamers, tapi siyes, cerita itu hanya buang karan sahaja. Saya tak suka jalan cerita dan aksi yang dilakukan lebih kepada computer graphics dan camera trick sahaja. Kurang mengujakan bagi saya.

Terbaru, saya ke panggung bersama Sedari Siti Dahlia binti Daud (ambek ko KakSit, nama penuh aku letak kat sini...), perancangan awal kami mahu menonton Eat, Pray, Love, tapi kerana manusia2 di Times Square itu pun sama2 mahu berebut tiket, maka niat itu kami alihkan ke filem terbaru lakonan Jason Yuen..eh..bukan..Donnie Yen iaitu Legend of The Fist: The Return of Chen Zhen. Gelak? okeh..silakan gelak..Memang saya kurang meminati Donnie Yen kerana dia asyik memegang watak penyangak sahaja kalau bergandingan sama BraderJetLi, dan dia juga kurang hensem..Tapi, melihat aksinya seawal minit pertama filem ini, membuatkan saya mengubah persepsi diri: hensem bukan segalanya, kalau fight macam Donnie Yen ni, muka jambatan tak siap pun akan nampak macam jambatan siap.

Chen Zhen dan kumpulan buruhnya telah dihantar untuk berperang dengan askar Jerman. Dia umpama nadi kekuatan pasukannya, kerana kawan2nya yang lain tidak brutal seperti dia. Chen Zhen adalah seorang lelaki yang mementingkan persahabatan dan bersemangat patriotik yang tinggi, dengan berbekalkan tulang empat kerat yang mampu menewaskan seekor gajah burma, Chen Zhen bertarung habis-habisan dan China mendapat kemenangan pada peperangan itu. Perjuangan Chen Zhen memang sangat ekstreme, dan saya confuse, bagaimana dia boleh berlakon sehebat itu sedangkan kalau menyorot lakonan lamanya, dia sangat kayu!

Saya bagi 100 bintang untuk cerita ini, sedari Siti Dahlia pula hendak bagi semua bintang di langit, sajalah nak melawan tokey tuh..! Cerita ini agak ganas, jadi tidak sesuai untuk gadis2 manja yang menjerit2 gedik seperti tikus belanda, buat saya rasa hendak tempeleng sahaja..Namun, ada beberapa plot yang buat saya memaki tanpa bunyik ke arah AbgDonnie kerana kebudusan beliau:

1) Beliau buta kayu kerana tidak pasan Kiki (Shu Qi) adalah japs. Geram ni.. sebab dah jelas sangat Kiki tu berpengaruh, dan asyik beli rokok merah!
2)Disebabkan terlalu asyik bercintan-cintun, Chen Zhen telah tak perasan markasnya diserbu pihak japs. Adik beliau dirogol, kawan2 beliau dibunuh dengan kejam..dan nak tahu tak time tu beliau sedang buat apa? bergedik2 sama itu Kiki..menyampah!!

Keseluruhannya, saya rasa sangat terhibur dengan cerita ini. Beberapa gerak langkah Chen Zhen adalah sebijik seperti Bruce Lee, tidak mengapa kerana memang Bruce Lee itu layak ditiru oleh segenap lapisan masyarakat. Saya rasa hendak tengok lagi cerita ini, tapi rasa tak berbaloi pula, baik saya beli dvd, boleh tengok namblas ratus kali. Kepada peminat kung fu, saya merekomen cerita ini sebagai tontonan. 100bintang untuk Legend of The Fist: The Return of Chen Zhen!

0 comments:

Post a Comment

 

©2009 -Kerana itu Aku- | by TNB